Activiteiten |
![]() |
![]() |
![]() |
Het vergeten middenveld? Migrantenorganisaties en hun erfgoed
9.00 uur 9.45 uur 10.00 uur 10.15 uur 11.30 uur 12.00 uur 13.15 uur 14.15 uur 15.15 uur 15.45 uur 16.30 uur 17.00 uur
9.30 uur
VERSLAG Die fatale afloop vinden we ook terug in het verhaal van Veerle Vanden Daelen (UA) over de Joodse migranten in Antwerpen en hun organisaties. Die waren tijdens het interbellum in belangrijke mate gemodelleerd op het verenigingsleven in Oost-Europa, waaruit het merendeel van de Joodse migranten afkomstig was. De judeocide tijdens de Tweede Wereldoorlog vernietigde die structuren en ging ook gepaard met een aanzienlijk verlies aan archiefmateriaal. Na de oorlog kwam het verenigingsleven echter verrassend snel weer op gang. De soms terughoudende houding van sommige organisaties om hun archieven open te stellen en het ontbreken van expertise rond archivering kunnen echter een obstakel vormen voor onderzoekers. Een lichtpunt daarbij zijn de aanvullende archieven die bewaard worden in het buitenland, zoals in Amerika en Israël. Idesbald Goddeeris (K.U.Leuven) sloot de eerste dag af met een uiteenzetting over de Poolse migratie naar België. Die gemeenschap werd onderzocht vanaf het begin van de jaren 1920 en werd getekend door verschillende breuklijnen. Ze telde mijnwerkers en intellectuelen, communisten en anticommunisten, joden en katholieken. In zijn referaat behandelde Goddeeris de niet-joodse Polen en vertrok vanuit de overkoepelde initiatieven die door de jaren heen zijn opgezet als poging om de verschillende kloven in de Poolse diaspora te overbruggen. Bij gebrek aan goed ontsloten bronnenmateriaal in België maakte hij vooral gebruik van archieven in Londen en Warschau. Goddeeris besloot zijn uiteenzetting met twee pertinente vragen. Hoe representatief zijn de organisaties van migranten en wie heeft belang bij de oprichting en uitbouw ervan? Goddeeris schat de aanhang van het Poolse middenveld in historisch perspectief op ongeveer 10 procent. Bepaalde organisaties werden ook duidelijk vanuit het land van herkomst aangestuurd.
WORKSHOP 2011 In 2010 kon het stafkaartproject door financiering van de Vlaamse Gemeenschap worden gecontinueerd. Voor een periode van drie jaar wordt een systematische prospectie- en registratieronde in heel Vlaanderen en Brussel gepland. Om rond dat thema blijvend te sensibiliseren, netwerken op te bouwen met andere erfgoedactoren in Vlaanderen en de opgedane expertise verder te verspreiden in het Vlaamse erfgoedveld organiseerden KADOC en Amsab-ISG op 5 februari 2011 een tweede studiedag ‘Gluren bij de buren, migrantenorganisaties en hun erfgoed’in de lokalen van FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed vzw, in Brussel. Op die workshop werden sprekers uitgenodigd van erfgoedinstellingen in onze buurlanden die een jarenlange expertise hebben opgebouwd inzake de bewaring en valorisatie van migratiearchieven. Daarnaast kwamen ook twee migrantenorganisaties uit Vlaanderen aan het woord: de Ghanese organisatie Centrum voor de Ontwikkeling van de Jeugd van Ghana uit Gent en de multi-etnische vrouwenorganisatie Vrouwen in Beweging uit Ronse, die hun culturele werking en erfgoedbeleving toelichtten. Parallel werd gewerkt aan de oprichting van de online databank Odysséo. Die geeft toegang tot een scala van bronnen, gaande van affiches en periodieken tot iconografisch en audiovisuele materiaal en is dus een belangrijk werkinstrument voor onderzoekers. Door de toenemende belangstelling voor het thema is er ook bij de gebruikers een grotere diversiteit merkbaar.
Op 30 oktober organiseert het Minderhedenforum voor de zesde keer een Open Forumdag, deze keer in Genk. De projectmedewerkers nemen deel aan 2 workshops. 1.VER VAN VREEMD: HET ARCHIEF VAN UW VERENIGING
2.ERFGOED IN EEN INTERCULTURELE MAATSCHAPPIJ: DISCUSSIEER MEE
Een verslag van de Open Forumdag vindt u op: //www.minderhedenforum.be/2OFD2010/documents/VerslagboekOFD2010.pdf Een eerste expertseminarie werd opgezet in samenwerking met de Federatie van Marokkaanse Verenigingen (FMV) in Antwerpen en ging door op 16 december 2010. Er werd op een gepersonaliseerde aanpak die aansluit bij de behoeften van de organisatie een seminarie erfgoedbeheer georganiseerd voor het secretariaat en de medewerkers van FMV. Met deze vormingen trachtten we enerzijds de federatie aan te moedigen om haar erfgoed te bewaren, anderzijds boden we de nodige tools aan om aan de slag te gaan: Wat is erfgoed, wat zijn archieven, wat zijn de voordelen van een goed bewaard archief voor de organisaties op korte en lange termijn, wat zijn de gevaren voor een archief, hoe zit dat juist met digitale documenten en waar kan ik terecht met archieven? Deze en andere vragen kwamen uitgebreid aan bod.
onder constructie
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |